Hvad der er værd at vide om en tandlæge

Når man er bosat i Danmark, og er man under 18 år, har man ret til gratis tandpleje. Selvom voksne får tilskud til besøget hos tandlægen gennem Den Offentlige Sygesikring, altså det gule sygesikringskort, så er det altså for voksne ikke gratis at tage til tandlægen, som det er ved lægebesøg og indlæggelser på hospitalet. Det vil altså sige, at man selv skal betale for tandtjek og eventuelle tandindgreb, men der er dog et mindre tilskud, der kommer gennem vores almindelige sygesikring. At have egenbetaling på tandlægen kan derfor betyde, at en tur til den lokale tandklinik på Nørrebro hurtigt kan koste en lille sum penge. Men om ikke andet, er det strengt nødvendigt at gå til disse tjek.

Det er vigtigt at gå til tandlægen

Det er ikke altid sjovt at tage til tandlægen netop af den grund, at man ikke har lyst til at betale regningen for tjekket. Dog kan det ofte komme til at blive en endnu dyrere fornøjelse, hvis man lader være. Mange vælger nemlig at fravælge tjekkene, hvilket i sidste ende kan forsage langt større skader på tænder eller tandkød. For når man besøger sin tandlæge, kan man nemlig få stoppet et problem, der er ved at udvikle sig – inden det udvikler sig alt for meget. Lader man derfor være med at tage til tandlægen og skaden på tanden eller i tandkødet bliver værre, kan det derfor koste en mindre formue at få fikset hullet eller infektionen, hvis det er et større indgreb. Tandlægen er nemlig uddannet til at kunne forebygge og behandle sygdomme, der kan opstå i munden og i tænderne.

Når du tager til den lokale tandklinik og taler med din tandlæge, kan han eller hun også give dig nogle råd, så du også selv derhjemme kan være med til at forebygge skader. Efter et tandlægetjek kan tandlægen nemlig tit se, hvor du har problemer med at vedligeholde mundhygiejnen, og du kan derfor få en masse gode råd med på vejen, så du undgår infektioner og huller i tænderne.

De fleste ved, de skal børste deres tænder to gange om dagen og bruge tandtråd. Hvad du måske ikke vidste, er, at man faktisk skal bruge tandtråden før, man børster tænderne. På denne måde fjerner man de små rester, som tandbørsten ikke kan fjerne. Når man så har fjernet resterne med tandtråden, og man børster sine tænder, kan flouren i tandpastaen gå ind og virke der, hvor der tidligere sad rester. Dette er altså f.eks. et af de gode råd, du ville kunne få på din tandklinik.

Husk de gode råd

For at forebygge tandskader derhjemme, er det derfor vigtigt, at du husker tandlægens råd. Det er som sagt f.eks. vigtigt at bruge tandtråd en gang om dagen, samt at børste sine tænder grundigt to gange om dagen.

Som de fleste tandlæger også siger, er det en god idé at undgå for meget sukker og syreholdige produkter, da det kan forsage huller og ætsninger i tænderne, hvilket ikke er sundt for dem.

Skriv et svar