Kom i form på fire minutter med tabata træning

Tabata

Kan du godt lide tanken om kun at skulle træne i fire minutter ad gangen? Og er du klar på en træning, der kan få de bedste atleter til at svede? Så er tabata træning måske noget for dig. Tabata træning blev opfundet i Japan i 1990’erne. Her blev træningen brugt af veltrænede atleter, men selv disse havde svært ved at holde til træningsmetoden. Det er derfor vigtigt at fortælle, at denne træningsform kun er for de hårdføre.

Hvorfor tabata træning?

Der er fem fordele ved at vælge tabata træning frem for andet træning. Den første er selvfølgelig at du sparer tid, som i stedet kan bruges til andre ting. Tabata træning tager fire minutter, hvor du træner på fuldt tryk i 20 sekunder og hviler i 10 sekunder. Denne cyklus gentages med forskellige øvelser 8 gange. Du træner således mange muskelgrupper på kort tid.

Den næste fordel er at undgå skader, der opstår ved overtræning. Det er vist at mange lange trænings sessioner fx langdistanceløb, kan presse bestemte kropsdele og muskelgrupper for meget. Dette kan medføre muskelskader. Den korte træning, der opnås med tabata træning, medfører ikke denne overbelastning.

En fordel, der lyder vanvittig, er, at tabata træning beviseligt kan hjælpe, hvis du har sukkersyge. På en måde balanceres dit blodsukker, mens du dyrker tabata. En sund diæt kan derfor kombineres med tabata træning, hvis du har sukkersyge.

Vægttab er den næstsidste fordel, der skal nævnes i forbindelse med tabata træning. Undersøgelser har vist, at tabata træning påvirker dit stofskifte, så du fortsætter med at forbrænde kalorier i helt op til 12 timer efter din træning.

Den sidste fordel er at tabata kan øge din anaerobe kapacitet. Det vil sige, at du vil være i stand til at præstere mere i korte perioder. En høj anaerob kapacitet er fx vigtigt for 100 meter løbere eller kortdistanceløbere, der skal præstere voldsomt meget på meget kort tid.

Hvordan skal du dyrke tabata træning?

Der er mange ting, du skal huske når du starter op med tabata træning. Først skal du sikre, at din krop kan holde til det. Overvej at kontakte din læge for at sikre, at din krop har styrken til denne meget hårde træningsform. Herefter skal du kende dine mål. Hvis ikke målet er meget hård træning, der virkelig udfordre dig, så bør du overveje en anden træningsform.

Der er ikke rigtig grænser for, hvilke træningsøvelser du kan anvende i tabata, men begynd med øvelser du allerede kender. På denne måde for du den bedste start. At varme rigtig op og køle ned igen bagefter er efterhånden inkorporeret, i de fleste der træner. Det samme er vigtigt ved tabata træning. Start med at varme op med stille øvelser og benyt samme metode ved afslutning.

Du bliver ikke mester i tabatatræning på én dag. Overvej derfor at inddrage nogle ting fra tabata i din almindelige træning, og gå så langsomt over til fuld tabata træning. Denne overgang kan give din krop en tilvænningsperiode, hvilket kan være nødvendigt. En anden mulighed er at dyrke tabata træningen med længere hvilepauser mellem øvelserne.

Skriv et svar